Kiinteistön omistajan, talo- ja kiinteistöyhtiön, isännöitsijän opas

Koska näkeminen perustuu valon voimakkuuden ja värierojen havaitsemiseen, eli kontrastien havaitsemiseen, tulee sen olla tärkein tavoite valaistuksessa. Kontrastien havaitsemiseen vaikuttaa pintojen väri ja miten ne heijastavat. Tumma pinta imee paljon valoa itseensä ja heijastaa vain vähän takaisin. Vaalea pinta heijastaa valoa ympäriinsä ja imee valoa vain vähän itseensä. 

Valaistuksen pitää olla selkeää, sitä pitää olla riittävästi, mutta se ei myöskään saa sokaista. Taloyhtiössä on hyvin erilaisia tarpeita ja pitää huomiota niin valon tarve eri sisä- ja ulkotiloissa kuin valaisimen ominaisuudet.  

Valoa tulee olla riittävästi siellä missä työskennellään ja liikutaan ja sitä tulee ohjata siten, että saavutetaan energiasäästöjä. Valoja ei kannata turhaan polttaa. 

Sisätiloissa on eri tiloille määritelty Euroopan laajuinen sisävalaistusstandardi, joka määrittelee kuinka tehokas kussakin tilassa täytyy valaistus olla ja mitkä vaatimukset valon värierottelulle tilassa on, ts kuinka luonnollisina valaisimen valossa värit toistuvat.

Tyypillisiä kokemuksia taloyhtiön valosaneerauksesta: 

 1. “Päivitimme taloyhtiömme valot linjasaneerauksen yhteydessä. Tavoittelimme energiatehokkuutta ja parempaa valon laatua ja määrää. Samalla myös kiinteistömme ilmen modernisoitui.” 
 2. “Sijoittelimme ja suuntasimme valot niin, että taloyhtiöön ei jää pimeitä nurkkia. Turvallisuuden tunne ja viihtyisyys parantuivat.” 
 3. “Saimme liiketunnistimien vaihdolla varastotiloista turhan valon käytön ja sähkönkulutuksen pois. “ 
 4. “Taloyhtiössä asuu lisääntyvä määrä ikääntyviä ihmisiä, joiden valaistuksen tarve on kaksinkertainen nuoriin verrattuna. Päätimme uusia pihavalaistuksen ja suunnata valon paremmin jalkakäytäville. Samalla loimme turvallisemman piha-alueen.” 
 5. Valaisusaneerauksessa panostetaan energiasäästön lisäksi valotehon nostoon ongelma-alueilla 

 Tyypillisiä kokemuksia lukujen valossa: 

 1. Ulkovalot palavat noin 4000 h vuodessa 
 2. Led-lamppu kuluttaa noin kolmasosan sähköä verrattuna vastaavaan elohopealamppuun ja kestää kaksi kertaa pidempään 
 3. Valonohjauksella saadaan säästöjä: valaisinta käytetään vain tarvittaessa. Esimerkiksi hämäräkytkimen korvaaminen liiketunnistimella voi tuoda ison säätön 
 4. Oikein mitoitettu remontti maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Tämän jälkeen ollaan led-valaisimen elinkaaren alkuvaiheessa ja investointi tuottaa taloyhtiölle.  
 5. “Lopulta huomasimme säästävämme huoltokuluissa sillä led-valojen käyttöikä on yli 50000 tuntia. Aiempia valoja huolsimme tämän tästä.” 

Toteutuksessa tulee käyttää laadukkaita ja järkevän hintaisia valaisimia, joissa on pitkä takuu ja erinoimainen huollettavuus ja asennettavuus. Dreamled auttaa Sinua mitoituksessa ja valinnoissa, aina budjetin mukaan.

Valaistuksen yleisimpiä termejä selityksineen

Lumen, valon määrä. Koska enää ei Wattien perusteella voi päätellä valaisimen valon määrää ollaan siirrytty käyttämään sen valon määrää, lumenia. Pitkissä valoissa, esimerkiksi led-nauhoissa ilmaistaan lumenia metriä kohden. 

Lux, luksi, ilmoittaa kuinka monta lumenia osuu neliömetrille. Eri tiloille on määritelty eurooppalaisessa sisävalaistustandardissa lux-arvot. Tämä on oleellinen tieto kun mitoitetaan kuhunkin tilaan riittävä valaistus. arvoon täytyy suhteuttaa etäisyys.  

UGR (Unified Glare Rating) kertoo häikäisyn määrän eri kulmista katsottuna. Eri tiloille on määritetty eurooppalaisessa sisävalaistusstandardissa arvot, jota häikäisyarvo ei saa ylittää.   

Watti, valaisimen ottama teho. Enää wattimäärä ei kerro valaistuskyvystä suoraan vaan sitä käytetään arvioitaessa energiatehokkuutta ja valaisinhankinnan takaisinmaksuaikaa. 

CRI, colour rendering indexvärintoistoindeksi, ilmoitetaan Ra – indeksinä ja kertoo kuinka luonnollisilta värin näkyvät tietyssä valaistuksessa. Valaisimen värintoistoindeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan, missä 0 tarkoittaa täysin mustavalokoista valoa (esim kuunvalo), jossa värit eivät toistu lainkaan, ja 100 täydellistä värintoistoa. Värintoistoindeksi ei ilmoita valon väriä, vaan sen ilmoittaa värilämpötila. Yleisesti kotona suositellaan, että käytetään valaisimia, joilla Ra on yli 80. 

 Värintoisto-ominaisuudet  

Ra 

erittäin hyvä 

Ra > 90 

hyvin hyvä 

80 < Ra < 90 

hyvä 

60 < Ra < 80 

tyydyttävä 

40 < Ra < 60 

välttävä 

20 < Ra < 40 

Värilämpötila kertoo minkä väristä on valaisimen tuottama valo ja ilmaistaan Kelvineinä (K). Mitä korkeampi on Kelvin-arvo, sitä sinisempää valo on ja matala Kelvin-lukema kertoo puolestaan kellertävästä valosta. Hehkulampun valo on kellertävää (2700K) ja suosittujen Led-valojen lämpötila on hieman sinertävämpää (3300K tai 4000K). Päivänvalon värilämpötila on 5500K. 

Sisävalaistusstandardi SFS-EN 12464-1-2011 asettaa eri tilojen valaistusuvaatimukset valaistuksen voimakkuuden, häikäisyn ja valoerottelun suhteen.

Suositellut valaisintyypit käyttökohteittain

Eri tiloissa on erilaisia käyttötarpeita lämpötilojen, kosteusolosuhteiden ja valaisimen koon suhteen. Myöskin turvallisuusnäkökohdat on huomioitava. Alla on listattu käyttökohteittain suositeltuja valaisintyyppejä.  

 1=suositelluin, 3=vähiten suositeltu 

KODIN VALAISTUS 

YHTEISKÄYTTÖTILOJEN VALAISTUS 

PIHAVALAISTUS 

1 Led-valaisin 

1 Led-valaisin 

1 Led-valaisin 

2 Energiansäästö- tai pienloistevalaisin 

2 T5-loisteputkivalaisin 

2 energiansäästö- tai pienloistevalaisin 

3 Halogeenivalaisin 

3 T8-loisteputkivalaisin 

3 monimetallivalaisin 

Kiinteistöjen sisävalaistus

Dreamled auttaa sinua kaikissa valaisimiin liittyvissä hankinnoissa

Pyydä Dreamlediltä hinta toteutuksesta!

Tarjouspyyntö

Dreamlediltä saat laadukkaat valaisimet

Todella kilpailukykyiseen hintaan!

Pyydä tarjous

Kiinteistön valohjaukset

Täysi energiansäästö saavutetaan valonohjauksen avulla. Valot saadaan palamaan halutulla tavalla, voimakuudella ja haluttuun aikaan. Valot eivät pala turhaan ja valonohjauksella voidaan päästä jopa kymmenien prosenttien sähkönsäästöön kyseisen valaistuksen osalta.  

Erilaisia asuinkiinteistöön soveltuvia valaistusohjaustapoja:  

Päivänvalo-ohjaus 

Kello-ohjaus  

Manuaalinen ohjaus 

Liiketunnistin 

Hämäräkytkin 

Sisätilat 

Sisä- ja ulkotilat 

Sisä- ja ulkotilat 

Sisä- ja ulkotilat 

Ulkotilat 

 

 

Parkkikatoksiin asennetaan IP65 – suojausluokan – valaisimet ja lampuiksi Led -valoputket. 

 Tuote-edut 

 • Esijohdotettu, putkimaiset AC LED-lamput helppo kytkeä 
 • Helppo ja nopea asennus 
 • 5 vuoden takuu 

Tuotteen ominaisuudet 

 • Valaisimen kotelo, saatavilla 1 tai 2 T8 LED-lampulle 
 • Suojauksen tyyppi: IP65 

Tekniset varusteet 

 • Sisältää kaikki tarvikkeet 
 • Sisältää ruostumatonta terästä olevat kiinnikkeet turvaruuveilla  

 

Tällä ratkaisulla saavutetaan sekä liikkeen-, että hämärätunnistus. Älykkäiden Led -valoputkien vahvuus on kestävyys, valovoima ja soveltuvuus erilaisiin kohteisiin: 

 Tuote-edut 

 • Energiansäästö jopa 90 % verrattuna perinteiseen loistelamppuun 
 • Nopea, helppo ja turvallinen korvaaja loistelampuille ilman kuristimen uudelleenjohdotusta 
 • Erittäin hyvä kytkentäkuormien kesto 
 • Sopii myös käyttöön matalissa lämpötiloissa 
 • Erittäin kestävä polykarbonaattirungon ansiosta 
 • Korkea valovoima kehittyneempiin valaistustehtäviin 
 • Erinomainen suorituskyky: jopa 3 600 lm valovirta ja 150 lm/W valotehokkuus 

Sovellusalueet 

 • Yleisvalaistus –20…+50 °C -ympäristölämpötiloissa 
 • Tuotantoalueiden valaistus 
 • Käytävät, porraskäytävät, pysäköintitalot 
 • Supermarketit ja tavaratalot 
 • Varastot 

Tuotteen ominaisuudet 

 • LED-vaihtoehto klassisille T8-loistelampuille perinteisellä ohjaimella toimiviin valaisimiin 
 • Kestoikä: jopa 50 000 h 
 • Suojauksen tyyppi: IP20 
 • 230 V verkkojännite 
 • Erittäin tasaiseen valaisuun 
 

Kerhohuoneet

Monissa taloyhtiöissä on kerhohuoneita ja muita yhteiskäyttötiloja. Niissä valaistus täytyy mitoittaa sen mukaan, että tiloissa oleskelee erin ikäisiä ihmisiä, joilla on erilainen hämäränäkö. Valaistus tulee mitoittaa sen mukaan, että tiloissa työskennellään. Valaisimiksi valitaan kestäviä yleisvalaisimia, jotka tuottavat riittävän valotehon ja värierottelun. Valojen valinnassa kiinnitetään huomiota myös viihtyisyyteen. 

Kerhohuone on hyvin kodinomaista tilaa. Tilaan voidaan asentaa suosittu  kupuvalaisin, uppoasennettava ja säädettävä led-kohdevalaisin tai siro ja energiatehokas paneelivalaisin, johon on saatavissa myös pinta-asennuskehys.

Kerro hankkeesta niin autamme

Pyydä tarjous ja suunnitteluapua. Tutustu palveluihimme!

Palvelut

Terassivalaisimet

Taloyhtiölle kuuluu terassin perusvalaistus. Valaistus toteutetaan säätä ja käyttöä kestävillä katto- ja seinävalaisimilla. Suositeltavaa on valita tunnelmaan sopiva häikäisemätön seinävalaisin tai paikallisesti valaiseva kattospottivalaisin. 

Yleinen terassin valaisin on pintaan asennettava ja iskunkestävä kupuvalaisin: 

 • Kapea profiili 
 • Suojaus ilkivaltaa vastaan 
 • Suuri valotehokkuus 
 • Hyvin yhdenmukainen valo 
 • LED-suojattu, turvallinen asentaa 
 • 5 vuoden takuu 

Yksilöllisiä terassivalaistuksia voidaan rakentaa erilaisilla led-nauhatoteutuksilla.  

Tilaa terassivalaisimet edullisesti Dreamlediltä!

Varastovalaistus

Varaston valaistus on riittävää yleisvalaistusta, joka kestää osumia ja eri lämpötiloja. Valon pitää ulottua niin käytäville kuin varastotiloihin. Valaistusta ohjataan liiketunnistimin. Valaisinvalinta on sekä seinään, että kattoon kiinnitettävät edulliset varastovalaisimet. 

Esimerkkitoteutuksessa valaistaan häkkivarasto. Jokaisen häkin kohdalle asennetaan kestävä ja suojattu varaston valaisinrunko ja lampuiksi valitaan älykkäät ja edulliset Led – valoputket, joilla saavutetaan liikkeentunnistus. Valot palavat vain silloin kun valoa tarvitaan.  

Rakenna varastovalaistus Dreamledin kanssa ja säästä rahaa!

Käytävävalaistus

Käytävän valaisimilla halutaan saada riittävä yleisvalaistus. Valaisimille erityisiä tarpeita on kestävyys ja helppo huollettavuus. Suositeltavaa on toteuttaa käytävän valaistus liiketunnistimin ja led-valoin. Näin saavutetaan suuria säästöjä taloyhtiön sähkönkulutuksessa. Valoa voidaan ohjata voimakkaammin siellä missä ihminen liikkuu. Tämä lisää turvallisuutta ja säästää sähköä. 

Porraskäytävien valaistus mahdollistaa turvallisen liikkumisen sisällä rakennuksessa. 

Käytävävalaistuksessa suositeltavia valaisimia ovat iskusuojattu Dreamledin kupuvalaisin. Molemmilla saavutetaan suuri valotehokkuus ja yhdenmukainen valo 5 vuoden takuulla. Aulan näyttävä valaistus voidaan rakentaa Dreamledin näyttävällä alasvalaisimella, joka tuo laadukkaan ja tehokkaan valaistuksen ilman häikäisyä. 

Asunnon sisäinen valaistus on asukkaan vastuulla. Tässä kappaleessa on avattu huomionarvoisia asioita sisävalaistukseen. 

Keski-ikäisen ihmisen valontarve on kaksinkertainen ja on suositeltavaa päivittää asuntojen valot vastaamaan käyttäjän tarpeita. Päivitys voidaan suorittaa tehokkaamman lampun vaihdolla, mutta on perusteltua hakea pidempiaikaista ratkaisua modernisoimalla valaisin. Kysy lisää Dreamledistä!

Tarvitsetko valaisinmitoitusta tai -suunnitelmaa?

Soita tai tee suoraan tarjouspyyntö.
Valaisin-
sunnitelma

Vaatehuoneen valaisin

Vaatehuone on usein ilman ikkunoita ja tila poikkeaa varastosta perusteellisesti valaistuksen suhteen. On suositeltavaa käytännön syistä tuoda tilaan riittävästi valaistusta. Edullinen ratkaisu on tuoda tilaan kupuvalaisin, jossa on liiketunnistin sekä 1440 lumenin valoteho. 

Pesu- ja kylpyhuoneiden valaistus

Pesu- ja kylpytiloissa valaistuksella tavoitellaan tunnelmaa ja häikäisemättömyyttä. Toisaalta tilassa on oltava myös riittävä yleisvalaistus siivouksen ajaksi. Asukkaat ovat halunneet päivittää kostean tilan valaistusta modernimmaksi. Taloyhtiön etu on, että tiloihin asennetaan sinne suunnitellut valaisimet. Valaisimilta vaaditaan sekä kosteuseristystä, lämpötilan kestoa, että rajattua avauskulmaa.  

Pesutilaan ja kodinhoitohuoneisiin yleisvaloksi suositellaan häikäisemätöntä  -valaisinta, joka korvaa suoraan pienloistelampulla varustetut valaisimet. Tyylikäs valaisin muodostaa häikäsemättömän vallitsevan valon. IP-luokitus 44 mahdollistaa valaisimen asentamisen kattoon kosteisiin tiloihin, sillä valaisin on suojattu roiskuvaa vettä vastaan.  

Keittiön, kodinhoitohuoneen ja eri tilojen työtasovalaistus

Työtasovalot yleensä uusitaan linjasaneerauksen yhteydessä, mikä on järkevää turvallisuuden, energiatehokkuuden ja mukavuuden parantamiseksi. Asennuksessa poistetaan vanha putkivalaisin ja tilalle asennetaan moderni työtasovalaisin. Markkinoiden edistyksellisintä ratkaisua edustaa kotimainen Dreamled Oy. 

Dreamled työpistevalaisin 

Käyttökohteet: 

Keittiöön ja kaikkiin työpisteisiin soveltuva laadukas ja laajennettava työpistevalaisin sisältää integroituna led-liitäntälaitteen, ABB Impressivo -pistorasian sekä valokytkimen ja 100 cm Dreamled Natur -valaisinta. Valaisin on laajennettavissa näppärästi Dreamled Natur -moduuleja yhteen liittäen 230 cm saakka.   

Pistorasian asennustapa: 

Pinta-asennus yläpuolella ja takana olevaa johtamatonta pintaa vasten. Virta tuodaan suoraan pistorasian liittimeen. 

Led-moduulien asennustapa: 

Pinta-asennus yläpuolella olevaa johtamatonta pintaa vasten. Led-moduuleille tuodaan virta Pro Power Plus -pistorasiasta lyhyellä liitosjohdolla.  

Valaisimen hinnoittelu 

Dreamled Pro -työpistevalaisin on saatavilla led-valomoduulin pituuksille 100cm-230cm. 

Uudista asunnon tai taloyhtiön työpistevalaistus Dreamledin työpistevalaisimella!

Dreamledin työpistevalaisin edelläkävijä

Tutustu Dreamledin suuren volyymin saavuttaneeseen työpistevalaisimeen, joka sisältää sekä monitoimipistorasian, että laadukkaan led-valaisimen.

Lue lisää tästä!

Valaisinten suojaintasovaatimukset

Valaisimien koteloinnille on asetettu yleiseurooppalaiset suojausvaatimukset, tarkempi tunnus SFS-EN 60 529 + A1. Standardissa otetaan kantaa siihen kuinka hyvin valaisimen pitää olla suojattu siltä voivatko vieraat esineet päätyä kotelon sisälle ja aiheuttaa vaaratilanteita. Toisaalta kantaa otetaan myös siihen miten hyvin valaisin on suojattu ulkoista kosteutta vastaan.  

Eri tiloille on määritelty erityiset IP-luokitukset, ja valaisimien luokitusten on sovelluttava niihin. IP-luokkatunnus on tyyppiä: IP ja sen jälkeen kaksin numeroa: 

Ensimmäinen numero 

Vaarallisten osien suojaus, esineen halkaisija 

Toinen numero 

 

kosteussuojaus 

0 

Suojaamaton 

 

0 

 

Ei kosteuden suojaa 

1 

Suojaa nyrkiltä (>= 50mm) 

1 

 

Tippuvedenpitävä, pystysuoraan tippuva vesi 

2 

Suojaa sormelta 

(>=12,5mm) 

2 

 

Tippuva vesi, max15 astetta 

3 

Työkalulta (>=2,5mm) 

3 

 

Sateenpitävävä 

4 

Langalta, johtimelta (<=1,0mm) 

4 

 

Roiskeenpitävä, roiskuva vesi 

5 

johtimelta (pölysuojattu) 

5 

 

vesisuihkulta 

 

6 

johtimelta (pölytiivis) 

6 

 

Voimakkaalta vesisuihkulta 

 

 

7 

 

Vedenpitävä 

 

 

 

8 

 

 

Jatkuva upotus 

 

Eurooppalainen sisävalaistusstandardi

Sisävalaistusstandardi SFS-EN 12464-1-2011 asettaa eri tilojen valaistusuvaatimukset valaistuksen voimakkuuden, häikäisyn ja valoerottelun suhteen. Merkille pantavaa on, että valaistuksen voimakkuusvaatimus ja värierotteluvaatimukset ovat korostetun voimakkaat kaikissa tiloissa, joissa tehdään tarkkuustyöskentelyä.   

Valaistu kohde 

Lux (valaistuksen voimakkuus) 

UGR 

Ra-indeksi 

Hissit 

100 

25 

40 

Kahvihuoneet 

200 

22 

80 

Kassa-alue 

500 

19 

80 

Keittiö 

500 

22 

80 

Lastausalueet 

150 

25 

40 

Liikennealueet ja käytävät 

100 

28 

40 

Odotusaulat 

200 

22 

80 

Portaikot, liukuportaat, liukukäytävät 

100 

25 

40 

Pysäköintialueet 

75 

ei vaatimusta 

40 

Talotekniset tilat 

200 

25 

60 

Toimisto, kirjoittaminen 

500 

19 

80 

Varastotilat 

100 

25 

60 

Pyydä materiaalin perusteella tarjous

Lähetä kohteestasi tiedot, palaamme tarjouksen kanssa!

Tarjouspyyntöön

Tarvitsetko valaisinmitoitusta tai -suunnitelmaa?

Soita tai tee suoraan tarjouspyyntö.
Valaisin-
sunnitelma
Tallenna ja lähetä ostoskori
Ostoskorisi tallentuu tuotekuvineen ja tietoinen ja näet sen linkin. Sinä tai kenelle sen välität voit milloin vain avata ja käyttää valmista ostokoria.
Back Tallenna ja lähetä ostoskori
Ostoskorisi tallentuu tuotekuvineen ja tietoinen ja näet sen linkin. Sinä tai kenelle sen välität voit milloin vain avata ja käyttää valmista ostokoria. Lähetä se itsellesi tai ystävällesi ja käytä valmista ostoskoria tarpeesi mukaan milloin vain uudelleen.
Your cart email sent successfully :)

Vieritä ylös
Kirjaudu Dreamled verkkokauppaan